Utredningen om mordet på Olof Palme mynnade ut i ett stort antal frågetecken. Någon utredning blir det inte och heller inte någon domstolsprövning. Illa.
Nu återstår för journalister och enskilda att försöka få svar . Det gäller inte minst hur de senaste tre årens utredning bedrivits. För att det ska kunna ske på ett effektivt och meningsfullt sätt bör regeringen ta initiativ till en lag som gör utredningen till gänglig i digitalform.
Nedan artikel publicerad i Göteborgs-Posten. Dessvärre föll slutet bort av utrymmesskäl:
”Det etiska ansvaret för publiceringen kan medierna aldrig delegera. Att skjuta det juridiska ansvaret för publiceringen av presskonferensen ifrån sig genom att hävda att det är åklagaren som namnger en person misstänkts för att ha begått ett statsministermord duger inte. Det undantag för utgivarens ansvar som finns i yttrandefrihetsgrundlagen vid direktsändning av offentliga arrangemang är inte tillämplig i det aktuella fallet.
Nu riskerar inte medierna någon juridisk prövning eftersom Skandiamannen saknar anhöriga som har rätt att föra hans talan. Av samma anledning kommer det heller inte att ske en prövning inom det medieetiska systemet.
Återstår att sätta tillit till journalister och privatspanare och att de ges förutsättningar att göra sitt jobb.”